top of page
Zoeken
Foto van schrijverRobert Kuizenga

Darmmicrobioom onderzoek en osteopathie: een onmisbare schakel bij buikklachten

Ontdek hoe een gezond darmmicrobioom niet alleen de spijsvertering bevordert, maar ook een cruciale rol speelt bij het verlichten van buikklachten. Leer meer over de impact van dysbiose en hoe een osteopaat hierop kan inspelen.


Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in ons lichaam, waar het betrokken is bij verschillende functies zoals de spijsvertering, het immuunsysteem, en de productie van vitaminen en korte-ketenvetzuren. Hoewel er geen definitie bestaat van wat een gezond microbioom precies is, weten we uit onderzoek dat een disbalans in het microbioom, ook wel dysbiose genoemd, geassocieerd is met diverse ziektebeelden, afhankelijk van welke microbioom-orgaan-as is aangedaan. Zo is een dysbiose in relatie gebracht met o.a. neurodegeneratieve aandoeningen, huidproblemen en waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

 



Dysbiose kan leiden tot verschillende symptomen, afhankelijk van welke specifieke microbioom-orgaan-as wordt beïnvloed. Bijvoorbeeld, wanneer de darm-hersen-as is aangedaan, kunnen klachten zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie optreden. PDS wordt tegenwoordig gezien als een stoornis van de brain-gut-microbiota interaction. Dit concept benadrukt dat IBS niet alleen een lokale aandoening van de darm is, maar een complexe aandoening waarbij de interactie tussen de hersenen, het darmmicrobioom en het darmzenuwstelsel een centrale rol speelt.

 

Viscerale hypersensitiviteit, een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels, speelt een rol in de buikpijnklachten bij mensen met IBS. Deze overgevoeligheid kan ervoor zorgen dat normale darmbewegingen of milde distensie van de darmen als pijnlijk worden ervaren, wat bijdraagt aan de chronische buikpijn die vaak wordt gemeld door PDS-patiënten. De interactie tussen het darmmicrobioom en het zenuwstelsel kan deze hypersensitiviteit versterken, waardoor de drempel voor pijnperceptie verlaagd wordt.

 

Inmiddels zijn er verschillende technieken om het darmmicrobioom in kaart te brengen middels ontlastingsonderzoek. 16S rRNA-gen sequencing is het meest gangbaar in zowel wetenschappelijk onderzoek als klinische toepassingen voor het analyseren van de bacteriële samenstelling in darmmicrobioom-studies. Dit onderzoek kan inzicht geven in de samenstelling van de darmflora en helpen bij het identificeren van bacteriën die over- of ondervertegenwoordigd zijn en hierdoor bijdragen aan het ontstaan van een dysbiose. De interpretatie van deze resultaten is essentieel voor het ontwikkelen van gerichte behandelingen, zoals probiotica of dieetinterventies, die kunnen bijdragen aan het herstel van een gezond microbioom.

 

Recente studies hebben aangetoond dat het inzetten van pre- en probiotica de symptomen van buikpijn bij PDS-patiënten kunnen verlichten. Dit benadrukt het belang van het microbioom in de pathofysiologie van buikklachten en de noodzaak voor verder onderzoek naar de rol van specifieke bacteriële soorten in de ontwikkeling van deze aandoeningen zodat gericht interventies mogelijk zijn.

 

In conclusie, het begrijpen van de relatie tussen het darmmicrobioom en buikklachten is van groot belang voor het verbeteren therapeutische strategieën. Vanuit de basisopleiding osteopathie worden met name viscerale en craniosacrale technieken geadviseerd bij buikklachten. Door nog breder aan de slag te gaan met het optimaliseren van de hersen-darm-microbiota as kunnen buikklachten mogelijk nog beter aanpakt worden. Microbioom-analyse dmv ontlastingsonderzoek kan, mits juist geïnterpreteerd, inzicht geven in de aanwezigheid van een dysbiose en aanvullende therapeutische opties geven.

 

Wil je gebruik maken van deze samenwerking tussen Amsterdam Osteo Osteopathie en Mind Your Gut orthomoleculaire geneeskunde? Plan dan bij hier Mind Your Gut een eerste afspraak bij dr. Sophie Kuizenga-Wessel in of plan hier een afspraak bij Amsterdam Osteo Osteopathie

41 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page