top of page

Hoe werkt een osteopaat?

Bij osteopathie kijkt een osteopaat naar hoe verschillende systemen in ons lichaam met elkaar samenwerken. Dit gebeurt aan de hand van het 'vijf-systeem model', dat bestaat uit het bewegingsstelsel, het zenuwstelsel, het bloedvatenstelsel, het stofwisselingsstelsel en het emotionele systeem.

7EFAB892-F62E-4C45-9C8D-6B3B42621E2D.jpeg

In tegenstelling tot andere vormen van therapie, zoals fysiotherapie en chiropractie, houdt een osteopaat niet alleen rekening met de lichaamsbeweging en het zenuwstelsel. Bij osteopathie wordt ook gelet op de bloedcirculatie, ademhaling, stofwisseling en emotionele aspecten. Dit is belangrijk bij het stellen van een diagnose en de behandeling van klachten.

 

Tijdens een eerste consult zal een osteopaat met u praten om informatie te verzamelen over de verschillende systemen. Ook wordt er gelet op uw hulpvraag, medische voorgeschiedenis en tijdslijn van de klachten.

Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Hierbij wordt gekeken naar de structuren die mogelijk de klachten veroorzaken, zoals spieren, gewrichten, ligamenten, zenuwen en bindweefsel. Daarnaast wordt gelet op het dominante houdingspatroon, zoals rotatie, zijwaartse buiging of voor-achterwaartse buiging.

 

Ook worden verschillende systemen onderzocht, zoals het craniosacrale systeem (schedel, kaak en zenuwstelsel), het viscerale/orgaansysteem (beweeglijkheid van de organen) en het bewegingsstelsel (gewrichten in het hele lichaam).

C17B756D-4ACD-48CE-A7FD-B0D77D1D4AB6.jpeg
77AE8A75-AE7F-49D4-BAEE-36FF9488057E.jpeg

Op basis van het onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld waarin alle relevante facetten worden meegenomen. Tijdens de behandeling zullen al deze punten aan bod komen. Het kan dus zijn dat u komt met nekklachten, maar dat er uiteindelijk ook aan uw grote teen wordt gewerkt. Het is handig om comfortabel ondergoed en een beha te dragen tijdens de behandeling.

 

Het kan voorkomen dat we naast osteopathie ook adviseren om naar een van onze samenwerkingspartners te gaan om uw klachten duurzaam te kunnen verhelpen.

Geïnteresseerd?

Maak hier een afspraak met een van onze osteopaten.

bottom of page