top of page
Zoeken

Bruxisme: Tandenknarsen en Kaakklemmen Onder de Loep

Bij Amsterdam Osteo Osteopathie bieden we gespecialiseerde zorg voor bruxisme

Inleiding

In Nederland heeft een aanzienlijk deel van de volwassenen - tussen de 5% en 16,5% - last van bruxisme. Dit fenomeen, vaak geïdentificeerd als tandenknarsen of kaakklemmen, veroorzaakt niet alleen ongemak, maar kan ook leiden tot chronische spierpijn, problemen met het temporomandibulair gewricht (TMJ), gebitsslijtage en andere gerelateerde aandoeningen. Bij Amsterdam Osteo Osteopathie zetten wij ons in voor een diepgaand begrip en effectieve behandeling van deze aandoening.


Wat is Bruxisme?

Bruxisme presenteert zich op twee manieren:

  • Waakbruxisme: Dit is het onbewust klemmen van de tanden terwijl men wakker is.

  • Slaapbruxisme: Hierbij gaat het om het onbewust klemmen of knarsen van de tanden tijdens de slaap.

Het is belangrijk te vermelden dat mensen met slaapbruxisme een verhoogd risico kunnen hebben op andere slaapstoornissen, zoals snurken en slaapapneu.

Gevolgen van Bruxisme

Bij ernstige gevallen kan bruxisme leiden tot:

  • Afslijten van tanden

  • Het breken van kiezen

  • Pijn in de kaak- en hoofdregio

  • Tinnitus (oorsuizen)

  • Daarnaast worden stress en angst vaak geassocieerd met bruxisme.

Behandelingsmogelijkheden

Recent onderzoek wijst uit dat osteopathische technieken, toegepast op de kaak-, nek- en schedelregio, significante verlichting kunnen bieden bij kaakpijn door bruxisme. Een nachtbitje of orale toepassing, in combinatie met deze manuele technieken, kan ook verlichting brengen. Voor klachten als gevolg van inadequate mondgewoontes, zoals waakbruxisme, is het gebruik van een reminder tool een effectieve aanpak.

Onze Expertise

Bij Amsterdam Osteo Osteopathie zijn we niet alleen toegewijd aan het bieden van deskundige en effectieve behandelingen voor bruxisme, maar onze osteopaten Robert en Arjan brengen ook een rijke ervaring in kaakfysiotherapie, dry needling en craniofaciale therapie (CRAFTA) mee. Bovendien hebben zij langdurige samenwerkingsverbanden met tandartsen en andere medisch specialisten. Als experts op het gebied van kaakproblemen, bieden zij uitgebreide zorg voor uw kaakgerelateerde klachten.

Maak een Afspraak

Heeft u last van bruxisme of gerelateerde symptomen? Maak hier vandaag nog een afspraak met een van onze osteopaten voor gespecialiseerde zorg.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page